Uzman Diş Hekimi

Protez Diş Tedavisi

Protez Diş Tedavisi (Protetik Diş Tedavi)

Protez Diş Uygulamaları; hastanın kaybedilen dişlerinin yanı sıra bozulan estetiğinin ve ağız içi çevre dokularının onarılarak ya da çoğu zaman yeniden oluşturularak kazandırılması operasyonudur. Diş protezi tedavisi sonrası hasta eski işlevselliğini  ve rahatlığını elde ederken ağız sağlığı yönünden olan bozulma durdurulur. Yiyecekleri öğütemediği için oluşan mide sıkıntıları azalır.

Protetik tedavi uygulaması gerektiren durumlar; çürük yada darbe sonucunda meydana gelen eksik diş durumları yada dişlerin konum değiştirmesi. Yemek yeme zorluğu. Harfleri düzgün söyleyememe ve gülüş işlevi sırasında hissedilen psikolojik rahatsızlık başlıca belirtiler arasındadır. Çene ekleminde oluşan ağrı ve ses ile beraber oluşan işlev bozukluğu da protetik tedaviyi gerektirir.

Protez Diş Tedavisi; diş protezleri sabit protezler ve hareketli protezler olarak ikiye ayrılır.

Hareketli Protezler: İstenildiği zaman takıp çıkarılabilen, dişlerin eksikliğinin giderilmesine yardımcı olan protezlere hareketli protez diş denir. Kısmi yada tamamıyla dişsizlik durumunda tercih edilir. Hareketli protezin çok çeşidi olup dişler kesilmeden tamamlanabilir. Hasta kolaylıkla takıp çıkartabilir.

Sabit Protezler: Eksik diş durumda destek dişlerin kesilmesi ile yapılan köprü ya da kron gibi bilinen uygulamalardır. Halk arasında fazlaca tercih edilmektedir.

Yeni protez kullanırken nelere dikkat edilmelidir?  İlk başta yumuşak gıdalar ile başlanmalıdır. Gıdalar küçük küçük bölerek yenmelidir. 2-3 hafta kadar uyum süresi olup kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Tahriş ve vuruklar için bir iki gün içinde diş hekimine tekrar gidip düzeltme istenebilir. İlk günlerde daha fazla olan dolgunluk hissi proteze uyum sağlandıkça azalır. Düzgün konuşulmayabilir. Çiğnemeler daha az baskılı olabilir. Sert gıdaların çiğnenmesinden ve ısırmanın ön dişler ile yapılmasından kaçınılmalıdır. Protezi gece ağızdan çıkarıp bir bardak suya koymak gerekir. Protez takıldıktan sonra genelde her hasta şikayetçidir. Uyum süresinde biraz sabırlı olmak gerekir. Sürecin sonunda yapay dişlerin estetik görünümü yanı sıra doğal bir duruş sergileneceği bilinmelidir.

Diş protezinin bakımı nasıl yapılmalıdır?

Her yemekten sonra temizlemeliyiz. Bu iş için protez fırçası kullanılabilir ama fazla bastırmayınız.

Protez Diş Uygulamalarımız hakkında bilgi almak için ve güzel gülüşlere sahip olmak için kliniğimize uğrayıp bir kahvemizi içebilirsiniz.