Diş Beyazlatma

Diş Sıkma (Bruksizm)

Bireyin diş sıktığı, gıcırdattığı yada  birbirine bastırdığı durumları içerir. Uyku esnasında (uyku bruksizmi) ya da uyanıkken bireyler dişlerini sıkabilir ve gıcırdatabilir.

Uykuda gerçekleşen bruksizme uyku apnesi gibi başka uyku bozuklukları da eşlik edebilir.

Günümüz stresli yaşam koşullarında toplumdaki diş sıkma ve buna bağlı çene eklemi ve baş-boyun problemleri oranı maalesef oldukça yüksektir. Geç kalındığında ciddi komplikasyonlara sebep olabilen bu rahatsızlığın teşhisi ve bu alanda uzmanlaşmış bir diş hekimi ile tedavisi çok önemlidir.

Diş Sıkma (Bruksizmin) Nedenleri Nelerdir?

-Derin konsantrasyon, anksiyete, stres, öfke, gerginlik ya da hayal kırıklığı gibi duygulardan kaynaklanabilir.

-Ağız içi protez ya da dişlerde dengesizlikler veya hatalı tedaviler sebep olabilir.

-Parkinson, epilepsi, demans, GERD (gastroözofageal reflü bozukluğu, uyku apnesi gibi bazı diğer hastalıklarla ilişkili olabilir.

-Genetik olabilir; genelde ailelerde diğer bireylerde de görülmektedir.

-Antidepresanlar gibi bazı ilaçların etkisiyle olabilir.

Diş Sıkma (Bruksizm) Belirtileri Nelerdir?

  • Dişlerde kırılma, aşınma, sallanma
  • Hastalığı ve çene kemiği erimesi.
  • Çene ağrısı.
  • Çene hareket kısıtlılığı.
  • Çene eklemi ağrısı, ses ya da çene kilitlenmesi.
  • Baş ağrısı, boyun ağrısı, kulak ağrısı.
  • Tetiklenen migren atakları.

Bruksizm Teşhisi Nasıldır?

Genellikle uykuda gerçekleştiği için hastalar bu durumu fark ettiğinde komplikasyonlar başlamış ve hayat kalitesi düşmüş olabilir. Bu yüzden düzenli diş hekim muayenesi önemlidir. Diş hekimi ağız içi ve ağız dışı diş çene ve detaylı eklem muayenesi sonucunda teşhisi koyabilir.

Bruksizm Tedavisi Nasıldır?

Diş Sıkma tedavisi bir bütündür ve uyku bozukluklarının tedavisinde de bu yöntemler önemlidir. Ağız içi eksik ya da hatalı işlerin düzeltilmesi, botoks uygulamaları ve gece plakları (Klüzal Splint) hazırlanması başlıca tedavilerdir. Bunlara ek olarak psikolojik görüşmeler ve bruksizmin hastaya anlatıp bilgilendirmek gerekir.

  1. Botoks Uygulaması (Masseter Botoks) : Çeneyi hareket ettiren büyük kas (masseter kası) içine enjekte edilen botoks ile çenenin aşırı sıkması engellenir ve kas rahatlatılır. Çiğneme fonksiyonu yada estetikte bir bozulmaya sebep olmayan bu tedavi ile 3-4 gün içerisinde çok büyük oranda rahatlama sağlanır. Düzenli yapıldığında tedavi edici olmakta ve tekrarına gerek kalmayabilmektedir. Ayrıca aşırı diş sıkmaya bağlı oluşan yüz kavsinde genişleme ve sarkmayı da tedavi edicidir.
  2. Çene Plağı (Oklüzal Splint) : Çene eklemi ve dişler arasındaki uyumsuzluğu ortadan kaldırmak ve doğru eklem pozisyonunu sağlayıp stabil hale getirmek için; kişiye özel hazırlanan akrilik apareylerdir. Hastalar alanında uzmanlaşmış bir diş hekimi tarafından yapılıp düzenli kullanıldığında; cerrahi eklem müdahalelerine gerek kalmadan diş sıkma veya gıcırdatmanın olası etkilerinden kurtulur.